ΠΡΑΜΑΝΤΑ- ΜΕΛΙΣΣΟΥΡΓΟΙ

     Αναχ. 25/11

Πέτρινα χωριά, περικυκλωμένα από πανύψηλες κορφές της Ν. Πίνδου, απέραντα δάση με χρώματα χρυσαφένια και υδάτινα ασημένια  μονοπάτια που κελαρύζουν παντού, ρυάκια, καταρράκτες, ποτάμια. Η ακατέργαστη ομορφιά των ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ.

Συγκέντρωση των εκδρομέων 06:15  στο «τραίνο» και αναχώρηση για Τζουμέρκα  μέσω Άρτας και των χωριών Γραμμενίτσα – Δαφνωτή – Ροδαυγή. Ωραιότατη  διαδρομή μέσω της γέφυρας Τζαρή-Ράμια-Μικροσπηλιά θα μας φέρει στον Καταρράκτη χωριό των Τζουμέρκων. Κτισμένο απέναντι από  δύο φυσικούς καταρράκτες που τα νερά τους πέφτουν από ύψος 80 μέτρων, με μια ωραιότατη πλατεία στο κέντρο του. Λίγο έξω από το χωριό υπάρχει το Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης κτισμένο από το 1827. Το Καθολικό είναι πλακοσκέπαστος τρίκλιτος ναός στεγασμένος με θόλο, όχι με τρούλο, με ενσωματωμένο κωδωνοστάσιο και ενδιαφέρον ξυλόγλυπτο τέμπλο, τονίζοντας τη σημασία της μεγάλης εικόνας της Αγ. Αικατερίνης, με το επίχρυσο ανάγλυφο κάλυμμα. Χρόνος για  παρακολούθηση της Αρχιερατικής Πανηγυρικής Λειτουργίας προς τιμήν της Αγίας Αικατερίνης της οποίας την θαυματουργή εικόνα θα προσκυνήσουμε.Στις 11:30 αναχωρούμε για  ΠΡΆΜΑΝΤΑ όπου στάση για καφέ.

Άφιξη στο χωριό που είναι κτισμένο σε υψόμετρο 840 μ. στην πλαγιά της Στρογγούλας που φθάνει στα 2.175μ. Στάση για να περπατήσουμε στην μεγάλη πλατεία με την πέτρινη βρύση του «Αράπη» κτισμένη το 1887 και να ανάψουμε ένα κεράκι στην επιβλητική εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Στον ελεύθερο χρόνο μας μπορούμε να αγοράσουμε τοπικά προϊόντα και μοναδικά χειροποίητα γλυκά  από το μαγαζακι  «καλούδια  » .

Συνεχίζουμε με επίσκεψη –προσκύνημα στο Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής  που επιτέλους έχει επανδρωθεί από την Αδελφή Θεοκλήτη και  μπορούμε να το επισκεφθούμε. Το ιστορικό μοναστήρι ιδρύθηκε το 1876 από τον ιερομόναχο Διονύσιο, στη θέση παλαιότερου ναΐσκου, αφιερωμένου στην Αγία Παρασκευή. Η εκκλησία είναι μία μεγάλη τρίκλιτη βασιλική με τέσσερις κολώνες σε κάθε σειρά. Στο τέμπλο υπάρχουν εικόνες ιστορημένες το έτος 1839, που μεταφέρθηκαν από τη μικρή εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Το μοναστήρι κατά την περίοδο 1908-1912 υπήρξε έδρα του γνωστού οπλαρχηγού της Ηπείρου Ιωάννη Πουτέτση.

Συνεχίσουμε για ένα άλλο πανέμορφο χωριό των Τζουμέρκων. τους  ΜΕΛΙΣΣΟΥΡΓΟΥΣ..Το χωριό είναι κτισμένο στις πλαγιές των Τζουμέρκων. Σε μια χαράδρα με πολύ πράσινο και πολλές πηγές όπου το κρυστάλλινο νερό τρέχει όλο το χρόνο. Στάση για γεύμα στην κεντρική πλατεία με τα πλατάνια. Μετά το γεύμα θα επισκεφθούμε τον Άγιο Νικόλαο που η ολόγραφη αγιογράφηση του θα μας εκπλήξει..

   Στις 16.00 αναχ/με για επιστροφή μέσω Πλάκας.  Θα θαυμάσουμε  το μεγαλύτερο και κομψότερο πέτρινο γεφύρι των Βαλκανίων που επιτέλους εφέτος στέκει εκεί αναστηλωμένο. Ένα ιστορικό μνημείο, σε παγκόσμιο επίπεδο, που αποκατεστάθη με απόλυτο σεβασμό στην τέχνη της παραδοσιακής γεφυροποιίας και της μοναδικής τέχνης του πρωτομάστορα Μπέκα.

 Συνεχίζουμε με Φράστα – Μονολίθι – Πλατανούσα – Σκούπα. Εάν ο καιρός το επιτρέπει τελευταία στάση για καφέ η γλυκό στο πανέμορφο χωριό της Ροδαυγής . (Νησιστα) Πάντα δίπλα στο φαράγγι του Αράχθου κτισμένο το χωριό με την πλατεία και τον Ναό της Αγίας Παρασκευής.                              Στάση για καφέ και περίπατο. Στις 18.00 αναχώρηση για επιστροφή.  Άφιξη περίπου στις 20.00.- 

Τιμή συμμετοχής : 15 €  κατ΄ άτομο

Περιλαμβάνονται:

1.-Μεταφορά με άνετο πούλμαν2.-Συνοδός Γραφείου  ΔΗΛ ΣΥΜΜ. ΜΕ ΠΡΟΚ/ΛΗ 5 € ΕΩΣ  10/11