ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ-ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ-ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ-ΑΓΝΑΝΤΑ-ΠΡΑΜΑΝΤΑ-ΡΟΔΑΥΓΗ

ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ

  ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ – ΑΓ. ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ 

ΑΓΝΑΝΤΑ -ΠΡΑΜΑΝΤΑ

     Αναχ. 25/11

Πέτρινα χωριά, περικυκλωμένα από πανύψηλες κορφές της Ν. Πίνδου, απέραντα δάση με χρώματα που αλλάζουν ανάλογα με τις εποχές και νερά που κελαρύζουν παντού, ρυάκια, καταρράκτες, ποτάμια, λίμνες….

Συγκέντρωση των εκδρομέων 06:15  στο «τραίνο» και αναχώρηση για Τζουμέρκα  μέσω Άρτας και των χωριών Γραμμενίτσα – Δαφνωτή – Ροδαυγή. Ωραιότατη  διαδρομή μέσω της γέφυρας Τζαρή-Ράμια-Μικροσπηλιά θα μας φέρει στον Καταρράκτη χωριό των Τζουμέρκων. Κτισμένο απέναντι από  δύο φυσικούς καταρράκτες που τα νερά τους πέφτουν από ύψος 80 μέτρων, με μια ωραιότατη πλατεία στο κέντρο του. Λίγο έξω από το χωριό υπάρχει το Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης κτισμένο από το 1827. Το Καθολικό είναι πλακοσκέπαστος τρίκλιτος ναός στεγασμένος με θόλο, όχι με τρούλο, με ενσωματωμένο κωδωνοστάσιο και ενδιαφέρον ξυλόγλυπτο τέμπλο, τονίζοντας τη σημασία της μεγάλης εικόνας της Αγ. Αικατερίνης, με το επίχρυσο ανάγλυφο κάλυμμα. Χρόνος για  παρακολούθηση της Αρχιερατικής Πανηγυρικής Λειτουργίας προς τιμήν της Αγίας Αικατερίνης της οποίας την θαυματουργή εικόνα θα προσκυνήσουμε.

Στις 11:30 αναχωρούμε για Άγναντα όπου στάση για καφέ στην πλατεία του χωριού. Το χωριό  αποτελείται από διάφορους συνοικισμούς. Με πρώτη την Αγία Παρασκευή. Πολλές οι εκκλησιές στο χωριό που άλλοτε είχαν στην ιδιοκτησία τους συγκροτήματα νερόμυλων, νεροτριβών και μαντανιών. Σημαντικό είναι ότι μπορούμε να βρούμε μια ακόμη εν λειτουργία νεροτριβή (νιστρέλα) να πλένει στρωσίδια και κουβέρτες των ντόπιων ή κατοίκων γύρω περιοχών. Ο χείμαρρος Αγναντίνης χωρίζει το χωριό σε δύο γειτονίες, στον πάνω και κάτω μαχαλά. Στάση για καφέ και επίσκεψη στο Μουσείο Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Τζουμέρκων με πολυσήμαντο Λαογραφικό υλικό αναφορικά με την καθημερινότητα των ντόπιων , τις ασχολίες και τα αντικείμενα του βίου τους.

Συνεχίζουμε με Κτιστάδες και Πράμαντα. Αφιξη στο χωριό που είναι κτισμένο σε υψόμετρο 840 μ. στην πλαγιά της Στρογγούλας που φθάνει στα 2.175μ. Στάση για να περπατήσουμε στην μεγάλη πλατεία με την πέτρινη βρύση του «Αράπη» κτισμένη το 1887 και να ανάψουμε ένα κεράκι στην επιβλητική εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Στον ελεύθερο χρόνο μας μπορούμε να αγοράσουμε τοπικά προϊόντα και μοναδικά χειροποίητα γλυκά και να γευματίσουμε ή στα ταβερνάκια γύρω από την Πλατεία ή λίγο έξω από την Πράμαντα σε μια πανέμορφη τοποθεσία μέσα σε δάσος από έλατα και κέδρους  στο ξεν/χείο ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ.  

   Στις 16.00 αναχ/με για επιστροφή μέσω Πλάκας.  Θα θαυμάσουμε  το μεγαλύτερο και κομψότερο πέτρινο γεφύρι των Βαλκανίων που επιτέλους εφέτος στέκει εκεί αναστηλωμένο. Ένα ιστορικό μνημείο, σε παγκόσμιο επίπεδο, που αποκατεστάθη με απόλυτο σεβασμό στην τέχνη της παραδοσιακής γεφυροποιίας και της μοναδικής τέχνης του πρωτομάστορα Μπέκα.

 Συνεχίζουμε με Φράστα – Μονολίθι – Πλατανούσα – Σκούπα. Εάν ο καιρός το επιτρέπει τελευταία στάση για καφέ η γλυκό στο πανέμορφο χωριό της Ροδαυγής. (Νησιστα) Πάντα δίπλα στο φαράγγι του Αράχθου κτισμένο το χωριό με την πλατεία και τον Ναό της Αγίας Παρασκευής.                                            Στάση για καφέ και περίπατο. Στις 18.00 αναχώρηση για επιστροφή.  Άφιξη περίπου στις 20.00.- 

Τιμή συμμετοχής : 15 €  κατ΄ άτομο

Περιλαμβάνονται:

1.-Μεταφορά με άνετο πούλμαν

2.-Συνοδός Γραφείου 

 ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΩΣ  10/11 με προκαταβολή 5 €