Ι.ΜΟΝΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΗΛΕΣΙ

 ΑΓΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ Ο  Άγιος της αγάπης και της ταπείνωσης  

Εορτή ΑΓΙΑΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ Μια ευγενής Αθηναία – μια παράτολμη μοναχή!!!

06.30 Συγκέντρωση των εκδρομέων στο τραίνο, τακτοποίηση στο πούλμαν και αναχώρηση  για ΜΗΛΕΣΙ. Στάση για καφέ καθ΄οδόν. ΄Αφιξη  στο  Μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, που ίδρυσε και έζησε αρκετά χρόνια ο Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης, ο Άγιος των ημερών μας,  Άγιος της Αγάπης  και της Ταπείνωσης. ΄Αφιξη περίπου στις 10.30

 Προσκύνημα στο λιτό και αγιασμένο κελάκι  του Αγίου που ξεκίνησε από τα Καυσοκαλύβια του Αγίου όρους για να διαγράψει μια ασκητική ζωή ακόμη και στην “έρημο της Ομονοίας” όπου υπηρέτησε στο εκκλησάκι της Πολυκλινικής Αθηνών για 33 χρόνια και να κοιμηθεί στα Καυσοκαλύβια στις 2 Δεκεμβρίου του 1991.  Μετά  από 22 χρόνια λόγω των θαυμάτων του Αγιοκατατάχθηκε στις 27/11/2013. Συνεχίζουμε με προσκύνημα στον εντυπωσιακό μεγάλο λευκό Ναό  που άρχισε να ανοικοδομείται όταν ο Άγιος ζούσε και προσπαθεί να αποπερατωθεί μετά την Κοίμηση του.

Στις 12.00 αναχωρούμε για το κέντρο και ένα άλλο μεγάλο προσκύνημα. Το σκήνωμα  της Αγίας που εορτάζει σήμερα τιμάται στην Μητρόπολη Αθηνών.

Τον 16ο αιώνα μέσα στην Τουρκοκρατία, μια γυναίκα από την Αθήνα τολμά να υψώσει το ανάστημά της απέναντι στην εξουσία του Σεουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς. Ελευθερώνει άντρες και γυναίκες από τα σκλαβοπάζαρα, πληρώνοντας από την προσωπική της περιουσία, και τους φυγαδεύει ή τους κρατά ελεύθερους να ζήσουν από τη δική της γη, όλοι ίσοι, ανεξάρτητα από τη θρησκεία και την εθνικότητά τους. Ιδρύει το πρώτο σχολείο γυναικών στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Τις προετοιμάζει να ζήσουν αυτόνομες, προσφέροντας επαγγελματική εκπαίδευση σε περισσότερες από δύο χιλιάδες μαθητευόμενες. Χτίζει νοσοκομείο όπου παρέχεται δωρεάν νοσηλεία σε Έλληνες, Τούρκους και Φράγκους. Προσφέρει καταφύγιο σε γυναίκες κακοποιημένες ή έγκυες, έκθετες στον λιθοβολισμό, φυγαδεύοντας τες στα νησιά μέσα από τα υπόγεια αρχαία περάσματα της Αθήνας. Η δράση της προκαλεί τις αντιδράσεις των κατακτητών και του κατεστημένου, φυλακίζεται, βασανίζεται και θανατώνεται μαρτυρικά το 1589…Είναι η «Φιλοθέη, η Αγία των Αθηνών», ένα πρόσωπο όχι τόσο γνωστό στους Έλληνες, που συνδέεται όμως με ένα ολόκληρο κεφάλαιο της ελληνικής πρωτεύουσας. Προσκύνημα στο σκήνωμα της στην Μητρόπολη Αθηνών και επίσκεψη στο Αρχοντικό των Μπενιζέλων λίγο πιο πέρα, ΠΑΤΡΙΚΟ της Όσιας, σήμερα ΜΟΥΣΕΊΟ. Το Αρχοντικό των Μπενιζέλων βρίσκεται στην Πλάκα. Ανήκε στην παλαιά, με βυζαντινές ρίζες, αθηναϊκή οικογένεια των Μπενιζέλων, από την οποία καταγόταν η Οσία Φιλοθέη (Ρεβούλα Μπενιζέλου 1520-1589) και αποτελεί μοναδικό σωζόμενο δείγμα αρχοντικής κατοικίας των μεταβυζαντινών χρόνων. 

Στη συνέχεια το γραφικό  Μοναστηράκι προσφέρεται  για βόλτα,  για ψώνια και γεύμα. Ιδιαίτερη  ΑΤΡΑΞΙΟΝ  της περιοχής  στο Γιουσουρούμ της Πλατείας Αβησσυνίας  και  τα ταβερνάκια της περιοχής.

Ελεύθερος χρόνος  μέχρι τις 17.30   που αναχωρούμε για  Αγρίνιο.-

Τιμή συμμετοχής: 45 €     

Το GRANDE Tours προσφέρει :

  1. Μεταφορά με άνετο κλιματιζόμενο πούλμαν
  2. Συνοδός Γραφείου
  3. ΦΠΑ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜ. Με προκαταβολή 25 € ΕΩΣ 6/2