Αναχ:  29/11

          Συγκέντρωση στο τραίνο και 07.00 αναχώρηση  για την  Ι. Μονή

Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, κτισμένη σε ιδιαίτερα ειδυλλιακό τοπίο γεμάτο από πανύψηλα δέντρα, λίγο έξω από το χωριό Βερίνο.

Ιδρύθηκε πιθανόν πριν από το 1662 μ.Χ. σύμφωνα με Σιγγίλιο της Πύλης και λειτούργησε σαν μετόχι της Μονής Ταξιαρχών. Γενικότερα στα χρόνια της Τουρκοκρατίας   και κατά την διάρκεια της επανάστασης  η δράση της υπήρξε ηρωική.

Σήμερα είναι Ιερή εστία  γυναικείου μοναχισμού  από το 1987  χάριν του  κτήτορα π. Ευσέβιου Γιαννακάκη που το ανακαίνισε και εγκατέστησε μια αδελφότητα από μορφωμένες μοναχές. που όμως με πολύ προσωπική  χειρονακτική και πνευματική εργασία μεταμόρφωσαν τον χώρο φυτεύοντας πάνω από τρείς χιλιάδες φυτά , οπωροφόρα δέντρα και καλλωπιστικά.

Στον  ελεύθερο χρόνο μας θα ξεναγηθούμε στους χώρους της Μονής, θα προσκυνήσουμε το παρεκκλήσι του Αγίου Αλεξίου και την θαυματουργή εικόνα του Αγίου Ιωάννου που προστατεύει θαυματουργικά τις οικογένειες που τον ευλαβούνται καθώς και του αγρούς και τους αμπελώνες τους.

            Στη συνέχεια στις 11.30 αναχωρούμε για το χωριό Κλαπατσουνα. Εκεί μας περιμένει ένα από τα ωραιότερα και πρωτότυπα θρησκευτικά

μνημεία της Ελλάδος  αυτό  της Παναγιάς της Πλατανιώτισσας, που έδωσε το όνομά της και στο χωριουδάκι. Tο Προσκύνημα συνδέεται με την εφέστια εικόνα του Mεγάλου Σπηλαίου. Στη προσπάθεια τους μοναχοί να φυγαδέψουν την εικόνα στην περίοδο της εικονομαχίας απόθεσαν με ευλάβεια την Ιερή εικόνα σε κουφάλα δέντρου κι αποκοιμήθηκαν. Όταν ξημέρωσε κι ετοιμάσθηκαν να φύγουν, βρέθηκαν μπροστά σε θαύμα: Παρατήρησαν με δέος κι έκπληξη πως το αρνητικό αντίτυπο της ιερής Eικόνας είχε αποτυπωθεί στο κοίλωμα του πλατάνου κι ήταν περιλουσμένο με άπλετο φως.H αποτυπωμένη αυτή θαυματουργική Eικόνα βρίσκεται ως σήμερα στην ίδια κουφάλα του ενός από τους τρεις αιωνόβιους και συμπλεκόμενους πλατάνους (ύψους 17μ.) που χωρά 15-20 προσκυνητές . O χώρος της κουφάλας χρησιμοποιείται ως ιδιόμορφος ναίσκος, πανελλήνιο λαμπρό προσκύνημα που δημιουργεί ευλαβείς κι αξέχαστες εντυπώσεις, τονώνοντας συνάμα και το θρησκευτικό συναίσθημα.

Στην ίδια πλατεία βρίσκεται και η βασιλική της Kοιμήσεως με αγιογραφίες του 1740, λαϊκότροπου χαρακτήρα.

 Χρόνος για προσκύνημα και φαγητό.

Στις 15.00 αναχώρηση για την Πάτρα. Χρόνος για καφέ και περίπατο και στην συνέχεια παρακολούθηση του Αρχιερατικού εσπερινού  προς τιμή του Πολιούχου Αγίου Ανδρέα που γιορτάζει.

Εκπληκτικοί οι δυο  Ναοί του Πολιούχου της Πάτρας. Ο παλιός Ναός οικοδομήθηκε στο διάστημα 1836-1843 στη θέση όπου μαρτύρησε ο Απόστολος Ανδρέας.Εκεί βρίσκεται ο μαρμάρινος Τάφος του Αποστόλου. Από στις 26 Σεπτεμβρίου 1964, όταν η Τιμία Κάρα του Αποστόλου επιστράφηκε στην Πάτρα από τον Πάπα Παύλο.  Ο νέος μεγαλοπρεπέστατος Βυζαντινού ρυθμού ναός θεμελιώθηκε το 1908 από τον Γεώργιο τον Α΄, και εγκαινιάσθηκε το 1974 από τον Μητροπολίτη Πατρών κ. Νικόδημο. Είναι ο μεγαλύτερος και καλλιτεχνικότερος ναός των Βαλκανίων και ένας από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης.  Ο αρχιτέκτονας Αναστάσιος Μεταξάς και μετά το θάνατό του (1937) ο αρχιτέκτονας Γεώργιος Νομικός μεγαλουργησαν. Ο κεντρικός τρούλος του Ναού έχει ύψος 46 μέτρα, πάνω του στηρίζονται ένας πεντάμετρος επίχρυσος σταυρός και δώδεκα μικρότεροι που συμβολίζουν το Χριστό και τους δώδεκα μαθητές του. Μετά το πέρας του Εσοερινού αναχ/ση για επιστροφή΄Αφιξη στο Αγρινίου περίπου στις  15.30         

 ΤΕΛΟΣ  ΕΚΔΡΟΜΗΣ                ΤΙΜΗ ΣΥΜΜ. 16 €

Συμμετοχές έως 21/11