(“Χίλια φλουριά ‘ χω στον Προυσσό και χίλια στ’ Βαρετάδα και στης Τατάρνας τη Μονή ένα χρυσό καντήλι )  

                                                      Το τάμα του Κατσαντώνη

Αναχ.: 14/8

16.30 Συγκέντρωση στη Πλατεία Μαβίλη και αναχώρηση για Ορεινό  Βάλτο. Oμορφη η διαδρομή μας διπλά στη λίμνη Στράτου και του χωριού Καστρακίου.

Το σήμα κατατεθέν του χωριού που κερδίζει τις εντυπώσεις των επισκεπτών είναι η τεχνητή λίμνη Καστρακίου η οποία βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Καστράκι και Μπαμπαλιό, πάνω στην κοίτη του ποταμού Αχελώου στην περιοχή συμβολής του με τον παραπόταμο Ίναχο.

 Συνεχίζουμε με το προσφυγικό χωριό Μπαμπαλιό που και εκείνο  γιορτάζει την Κόιμηση της Θεοτόκου και φτάνουμε στην Βαρετάδα.

Η Βαρετάδα είναι ένα μικρό ορεινό χωριό χτισμένο μέσα σε δασώδη βουνοκορφή. Δομημένο πάνω σε δυο καταπράσινες επιβλητικές πλαγιές, το Καστρί και τον Γλα προκαλεί τον επισκέπτη για πεζοπορία ώστε να απολαύσει την άγρια φύση της περιοχής και παράλληλα να ηρεμήσει στον Αρπακιά, το δασάκι με τα πανύψηλα δέντρα.
     Στην περιοχή συνδυάζεται η άγρια ομορφιά του πυκνού δάσους με τις όμορφες διαδρομές μέσα στη φύση. Αξιοζήλευτη είναι η θέα στην ανατολική πλευρά της περιοχής όπου φαίνεται η τεχνητή λίμνη Καστρακίου

Προστάτης του χωριού είναι ο Άγιος Δημήτριος και στη γιορτή του συρρέει πλήθος πιστών για να προσκυνήσουν τη χάρη του, ενώ αξιοσημείωτο είναι το φυτό “αντίκλαρο” που φύεται στα κλαριά του τεράστιου δέντρου που βρίσκεται στο προαύλιο του ναού και πιστεύεται πως έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Το πιο σημαντικό ωστόσο θρησκευτικό μνημείο είναι η Ι.Μ Κοίμησης της Θεοτόκου Βαρετάδας που χρονολογείται περί τον 18ο αιώνα και βρίσκεται 3 χλμ νοτιοδυτικά του χωριού. Μετά από πλήρη αποκατάσταση της μονής  είναι πλέον επισκέψιμη και πραγματικά η καταπράσινη διαδρομή ως τη μονή, η μοναδική θέα ι το υπέροχο μοναστήρι αξίζουν το χρόνο του επισκέπτη.

 Με την άφιξη μας στο Μοναστήρι που  η ίδρυση του  χρονολογείται κατά τον 18ο αιώνααπό έναν μοναχό ονόματι Αγάπιο,  Θα ξεναγηθούμε στην Ιστορική Μονή με τον οκταγωνικό τρούλο και την σκεπή από μαύρη πέτρα(φλισχη).

 Το μοναστήρι αναφέρεται και στο λεγόμεν ο τάμα του κλέφτη Κατσαντώνη

 (“Χίλια φλουριά ‘ χω στον Προυσσό και χίλια στ’ Βαρετάδα και στης Τατάρνας τη Μονή ένα χρυσό καντήλι )

Παρακολούθηση του Πανηγυρικού Εσπερινού . Στις  20.15 αναχωρούμε για επιστροφή στο Αγρίνιο.

                                                                                                           ΤΕΛΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ     

 Τιμή συμμετοχής : 8 €