ΣΑΛΑΜΙΝΑ   

ΑΝΑΧ. 16/07/23

                        06.30 Συγκέντρωση στο τραίνο και αναχ/ση  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ που φέτος φιγουράρει σαν ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΉ πρωτεύουσα της ΕΥΡΏΠΗΣ.  Αυτό οφείλεται στον εξαιρετικό αρχαιολογικό της χώρο. άφιξη στις 09.40. Χρόνος για ξενάγηση.

Τα Ελευσίνια Μυστήρια είναι ένα από τα πιο σκοτεινά/ ενδιαφέροντα/ ιντριγκαδόρικα κεφάλαια της αρχαίας μας Ιστορίας. Δεν είναι, λοιπόν, να απορεί κανείς που ο τόπος τέλεσής τους είναι από τους πιο ενδιαφέροντες αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα. Η Ιερά Αυλή, στην οποία καταλήγει μέχρι σήμερα η Ιερά Οδός ( η Ιερά Οδός είναι… ιερά, ακριβώς επειδή ήταν ο δρόμος που έφερνε από την Αθήνα ως εδώ την πομπή των Ελευσινίων), το Πλουτώνειο απ’ όπου πηγαινοερχόταν στον Άδη η Περσεφόνη, και τα προπύλαια που μοιάζουν πολύ με εκείνα της Ακρόπολης είναι μερικά μόνο από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία του αρχαιολογικού χώρου.

Πρόκειται για έναν από τους ωραιότερους –και εξαιρετικά καλοδιατηρημένους – αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής: Μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, θα βρείτε και το Αρχαιολογικό Μουσείο για να δείτε τα ευρήματα των ανασκαφών, όπως την μεγάλη Καρυάτιδα των Μικρών Προπυλαίων. Μετά την ξεναγησή μας περίπου στις 11.30 αναχωρούμε για Ν.Πέραμο. Επιβίβαση στο πλοίο  και αναχ/ση για Σαλαμίνα Άφιξη περίπου στις 12.30

Η Σαλαμίνα μοιάζει με τον Πόρο και τις Σπέτσες λένε οι ντόπιοι. Και το αντιλαμβάνεσαι μόνο όταν περπατήσεις στα στενά της. Εδώ, ανάμεσα σε ψηλά κτίρια και κουκλίστικα σπιτάκια με κεραμοσκεπές θα ξετρυπώσεις το ναό του Αγίου Δημητρίου και θα δεις το τάμα του Καραϊσκάκη αλλά και τον τάφο του Ρουμελιώτη αρχιστράτηγου.

Αμέσως μετά το λιμάνι σε λίγα χιλιόμετρα ευρίσκεται η Μονή της Παναγίας της Φανερωμένης  του 11ου αι., όπου στο προαύλιο της είναι ενταφιασμένος ο Οπλαρχηγός Γκούρας. Το ολόγραφο  Ιστορημένο Καθολικό της Μονής θα μας εντυπωσιάσει. Χρόνος για προσκύνημα και ξενάγηση.Πιο πέρα στέκει μονάχο το διοικητήριο του παλαιού ναυστάθμου, ένα λιτό κτίριο αιγαιοπελαγίτικης αισθητικής, στο οποίο πέρασε μεγάλες περιόδους της ζωής του ο υποψήφιος για Νόμπελ Λογοτεχνίας Άγγελος Σικελιανός .Ο  Άρχοντας της λαλιάς μας.. ,ο οποίος λάτρεψε την ηρεμία και τα χρώματα του τοπίου.  Στις μέρες μας λειτουργεί ως μουσείο αφιερωμένο στον λυρικό ποιητή και εμπνευστή της «Δελφικής ιδέας». Συνεχίζουμε για την χώρα της Σαλαμίνας.

Πρώτη στάση στον  Άγιο Δημήτριο. Ο ναός βρίσκεται στο κέντρο του νησιού. Κατασκευάστηκε το 1806 στα ερείπια προηγούμενου ναού του 17ου αιώνα. Είναι ρυθμού βασιλικής μετά τρούλου. Στο εσωτερικό βρίσκεται τέμπλο αγιογραφημένο από το ζωγράφο Πολυχρόνη Λεμπέση, ενώ ο άμβωνας και ο Δεσποτικός θρόνος είναι έργο του γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά.

Στο ναό υπάρχουν λείψανα του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Ραφαήλ. Στο εσωτερικό του ναού βρίσκεται ο τάφος του Γεωργίου Καραϊσκάκη. Κατά την παράδοση, όταν ο Καραϊσκάκης τραυματίστηκε στη μάχη στο Φάληρο, ζήτησε να τον μεταφέρουν στον Άγιο Δημήτριο της Σαλαμίνας, που ήταν και προστάτης Άγιος του. Μεταφέρθηκε στην εκκλησία νεκρός και τελικά ετάφη εκεί. Ο Καραϊσκάκης  πως συνήθιζε να συμμετέχει στη Θεία Λειτουργία στο ναό και λέγεται πως το ασημένιο κάλυμμα της εικόνας του Αγίου Δημητρίου είναι αφιέρωμα του ίδιου από τις λιωμένες πιστόλες και παλάσκες του.

    Τέλος στο εσωτερικό του ναού υπάρχει εικόνα που εικονίζει το πρόσφατο θαύμα της διαφύλαξης του ναού και των πιστών από τον Άγιο Δημήτριο, ύστερα από μια καταστροφική έκρηξη που σημειώθηκε πλησίον (19/05/2013).

 Συνεχίζουμε  για το Αιάντιο μικρό παραλιακό χωριό, στην ανατολική παραλία του νησιού. Χρόνος για μπάνιο και  γεύμα σε ταβερνάκι.

Στις 17.00 επιβίβαση στο πούλμαν για μια βόλτα μέχρι το μνημείο των Σαλαμινομάχων. Ένας τοξότης κι ένας ακοντιστής στην πλώρη μιας τριήρους στοχεύουν προς τη θάλασσα, εκεί όπου πριν από περίπου 2.500 χρόνια διαδραματίστηκε η ναυμαχία της Σαλαμίνας. Το μνημείο των Σαλαμινομάχων, από τον γλύπτη Αχιλλέα Βασιλείου, στήθηκε στο ακρωτήριο της Κυνόσουρας, στην κορυφή του Τύμβου της Σαλαμίνας το 2006.

Στις 18.00 αναχώρηση για επιστροφή μέσω του πορθμείου της Φανερωμένης-Ν. Περαμος και συνεχίζουμε για Αγρίνιο με στάση καθ΄οδόν για καφέ. Άφιξη περίπου στις 21.30

 Τ Ε Λ Ο Σ  Ε Κ Δ Ρ Ο Μ Η Σ 

ΤΙΜΗ ΣΥΜΜ. :  40

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

1.-Μεταφορά με άνετο  κλιματιζόμενο πούλμαν

2.-επίσημη ξενάγηση  Αρχαιολογικού Χώρου Ελευσίνας

3.- ΣΥΝΟΔΟς  γραφείου