2/6-6/6/2023

Ένα οδοιπορικό στα πιο αδικημένα νησιά του Αιγαίου. Με  ένα ελληνικότατο παρελθόν και ένα αμφισβητούμενο μέλλον, η Ίμβρος και η Τένεδος στέκουν άγρυπνοι φρουροί στην είσοδο των Δαρδανελλίων. Από δω πέρασαν Πελασγοί και Ίωνες, Βυζαντινοί και Οθωμανοί, αφήνοντας αρχαίες πόλεις, τάφους και κάστρα. Λόγω της στρατηγικής θέσης τους δίπλα στα Δαρδανέλλια, η Ίμβρος και η Τένεδος παρέμειναν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, που παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα.( Σημειώνεται ότι η γείτονα ΔΕΝ τήρησε ποτέ την Συνθήκη της Λωζάνης σχετικά με τα δύο νησιά).Άμεσα συνυφασμένα με την απέναντι Τρωάδα και τις αρχαίες λατρείες του Δία και του Απόλλωνα, τα δύο αυτά νησιά είναι σήμερα ένα μνημείο ενός Ελληνισμού που παρ΄ολιγο δεν χαθηκε. Μαζί με τα νησιά θα γνωρίσουμε και τη μυθική Τροία του Σλήμαν, τις παράκτιες περιοχές της Μυσίας και κάποιους από τους πιο συναρπαστικούς και άγνωστους προορισμούς της Ανατολικής Θράκης.

 1η ΜΕΡΑ:  ΑΓΡΙΝΙΟ – ΔΑΡΔΑΝΕΛΙΑ

Αναχώρηση νωρίς το πρωί από Αγρίνιο  04.30  με προορισμό τα Δαρδανέλλια. Καθ’ οδό θα κάνουμε τις απαραίτητες στάσεις. Συνεχίζουμε για τα Ελληνοτουρκικά σύνορα και αφού τελειώσουμε τις τελωνειακές διαδικασίες θα συναντηθούμε με  τον ξεναγό μας στην Κεσάνη. Κατεβαίνουμε την χερσόνησο της Καλλίπολης στην περιοχή όπου διαδραματίστηκαν πολύνεκρες μάχες στο 1ο  παγκόσμιο πόλεμο. Περνούμε από την καινούργια γέφυρα πάνω από τα νερά του Ελλησπόντου και φτάνουμε στα Δαρδανέλλια. (Τσανακαλε).Τακτ/ση στο ξεν/χειο. Δείπνο και διανυκτέρευση .

2η ΜΕΡΑ: ΔΑΡΔΑΝΕΛΛΙΑ-ΤΡΟΙΑ-ΤΕΝΕΔΟΣ-ΤΣΑΝΑΚΑΛΕ

Αναχωρούμε μετά το πρωινό μας και η πρώτη μας επίσκεψη είναι στην θρυλική Τροία. Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Τροίας που δεσπόζει σε όλο το βορειοανατολικό Αιγαίο, για να δούμε από κοντά τα όσα περιγράφονται στα έπη του Ομήρου. Η απαρχή της ιστορίας της Τροίας εμπλέκεται με μύθους και θρύλους και ήταν γνωστή για τα πλούτη της και τα τεράστια αμυντικά της τείχη. Το 1870 ο Γερμανός αρχαιολόγος Ερρίκος Σλήμαν ανέσκαψε την περιοχή, ενώ μεταγενέστερες ανασκαφές απεκάλυψαν αρκετές πόλεις κτισμένες διαδοχικά τη μία πάνω στην άλλη. Μία από τις πλέον πρόσφατες (Τροία VIIa) συχνά ταυτίζεται με την ομηρική Τροία.  Θα ξεναγηθούμε θα πάρουμε ωραίες φωτογραφίες και θα συνεχίσουμε να πάρουμε το φέρυ και να περάσουμε στην Τένεδο που  βρίσκεται  μόλις 3 μίλια δυτικά από την ακτή της Τρωάδας. Κατέχει μία σπουδαίας σημασίας στρατηγική θέση και γι’ αυτό τον λόγο πέρασαν όλοι οι μεγάλοι κατακτητές από εδώ με τελευταίους τους Τούρκους που κατέχουν το νησί από το 1923. Συνεχίζει μετά από πολλούς αιώνες να παράγει εξαιρετικό κρασί  (ακόμη και η γνωστή «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ» στην Ελλάδα  απλώνει τις πρώτες «ρίζες» της παράδοσής της στην αμπελόεσσα Τένεδο, όπου οι πρόγονοι της οικογενείας,  καλλιεργούσαν «Τσαούσια» (σταφύλια), από τα οποία οινοποιούσαν λευκό κρασί.).Το κρασί της  που το ύμνησαν πολλοί οινογνώστες. Φημίζεται ακόμη για τα κεραμικά της. Ο μοναδικός οικισμός του νησιού είναι το λιμάνι, η Χώρα με την Ελληνική και την Τούρκικη συνοικία και το κάστρο. Τώρα πια ζουν λίγοι Έλληνες εδώ όμως  η παλιά Ελληνική συνοικία αποτελεί το στολίδι του νησιού και είναι πόλος έλξης για τους τουρίστες. Θα δούμε την Ελληνική εκκλησία και θα έχουμε χρόνο στην αγορά και στα ταβερνάκια ανάλογα με την αναχώρηση του πλοίου. Επιστρέφουμε στα Δαρδανέλλια  όπου θα έχουμε ελεύθερο χρόνο στην αγορά. Δείπνο διανυκτέρευση.

3η μέρα:ΔΑΡΔΑΝΕΛΙΑ-ΙΜΒΡΟΣ

Πρωί αναχώρηση για την ΙΜΒΡΟ.  Φθάνουμε στο Kabatepe, και περνούμε με το πορθμείο για το νησι. Αποβιβαζόμαστε στην  περιοχή  Kuzulimanı (Άγιος Κήρυκος) της Ίμβρου. Η Ίμβρος βρίσκεται ανάμεσα στη Λήμνο και τη Σαμοθράκη και είναι καλυμμένη από χαμηλά βουνά και μικρές κοιλάδες με άφθονα τρεχούμενα νερά. Αν και νησί, οι οικισμοί της εμφανίζουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τους γεωργοκτηνοτροφικούς οικισμούς των ορεινών περιοχών της Μακεδονίας και της Θράκης: τα κτίσματα, είναι κατά κανόνα μικρά και λιτά, με διάσπαρτους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, σταύλοι, φούρνοι, κ.ά.), ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες μιας αυτοσυντηρούμενης οικιακής οικονομίας, χωρίς να προκαλούν τους αλλεπάλληλους, κατά τη μακραίωνη ιστορία της, κατακτητές. Κατασκευασμένα από πέτρα, λάσπη, ξύλο και κεραμίδι, έχουν σοφά αξιοποιήσει τη γεωμορφολογία του εδάφους, αναδεικνύοντας λειτουργικά στοιχεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του βορειανατολικού Αιγαίου. Άφιξη και αμέσως θα περιηγηθούμε στα χωριά της Ίμβρου. Η εμπειρία μας θα μας προκαλέσει χαρά που θα επισκεφθούμε έναν ελληνικό τόπο  ΠΟΥ ΑΝΑΓΕΝΝΙΕΤΑΙ και συγχρόνως θλίψη για το τι πέρασε ο Ελληνισμός του νησιού. Περιήγηση στα κυριότερα χωριά του νησιού, ξεκινώντας απο το χωριό Γλυκύ και Άγιοι Θεόδωροι, το οποίο πήρε το όνομα του από ομώνυμο εκκλησάκι, πνιγμένο στο πράσινο με κυρίαρχο δέντρο την ελιά. Στη περιήγηση μας θα δούμε το πατρικό σπιτι του Πατριάρχη μαζί με άλλα πολλα Ελληνικά σπίτια. Θα δούμε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου αλλά και το σχολείο που επαναλειτούργησε μετά από πολλά χρόνια στο οποίο φοίτησε ο Πατριάρχης. Αφού πάρουμε και το πρωϊνο καφε μας στα γραφικά καφενεία του χωριού θα συνεχίσουμε την περιήγηση μας στο χωριο Αγρίδια. Εκει δε θα δούμε παλι Ελληνικά σπίτια, το Ελληνικό Λύκειο και την εκκλησία του χωριού. Συνεχίζουμε στο Σχοινούδι. Κάποτε ηταν το μεγαλύτερο χωριο του νησιού.. Σήμερα δεν υπάρχουν και πολλοι μόνοιμοι κάτοικοι. Στη βόλτα μας στα σοκάκια του χωριου, θα δουμε κατεδαφισμένα απο τον χρόνο σπίτια, την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας και το διατηρημένο παραδοσιακό χώρο, όπου καθε εβδομάδα κάμνανε την μπουγάδα οι γυναίκες του χωριού. Επόμενος σταθμός το Κάστρο και το παλαιό λιμάνι του νησιού. Χρόνος ελεύθερος για φαγητό στις ψαροταβέρνες. Τελευταία στάση στη Παναγιά που είναι και η πρωτεύουσα του νησιού. Επίσκεψη στη Μητρόπολη και τον Μητροπολιτικό. Τακτ/ση στο ξενοδοχείο. Δείπνο. Διαν/ση.

4η ΜΕΡΑ: ΔΑΡΔΑΝΕΛΛΙΑ- ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ


Αναχωρούμε μετά το πρωϊνό μας για την πανέμορφη Αδριανούπολη διασχίζοντας τον κάμπο της Ανατολικής Θράκης  περνώντας από την Αρκαδιούπολη (Λουλέ Μπουρκάζ), την Αρτίσκη (Μπαμπά Εσκί). Η Αδριανούπολη υπήρξε πρωτεύουσα της Τουρκίας μέχρι το 1453 .Από όπου και να την δει κανείς ξεχωρίζει το μοναδικό ΣΕΛΙΜΙΓΙΕ ΤΖΑΜΙ που χτίστηκε το 1794 από τον αρχιτέκτονα  ΣΙΝΑΝ. Οι μιναρέδες του φτάνουν τα 70 μέτρα. Θα δούμε το Καραβάν Σαράι του Ρουστέμ Πασά, που σήμερα είναι ξενοδοχείο πολυτελείας. Στην κεντρική πλατεία υπάρχουν τα αγάλματα των Πεχλιβανίδων (παλαιστές με λάδι) που όπως λένε από εδώ ξεκίνησε αυτό το άθλημα. Τα αξιοθέατα είναι πολλά, τα Ελληνικά σπίτια επίσης. Εμείς θα περπατήσουμε στον πολύ όμορφο πεζόδρομο (Saraçlar Caddesi) με τα πάρα πολλά εμπορικά μαγαζιά και στην διπλανή κλειστή αγορά (Καπαλί τσαρσί). Θα γευματίσουμε ελεύθερα επίσης στα πολλά και φτηνά  παραδοσιακά εστιατόρια. Μη ξεχάσουμε σήμερα τελευταία ημέρα να τιμήσουμε τα παραδοσιακά γλυκά τους. Το απογευματάκι  θα περάσουμε από το Κάραγατς να γνωρίσουμε τον σιδηροδρομικό σταθμό του, εκεί που κάποτε στάθμευε το διάσημο ΟΡΙΑΝ ΕΞΠΡΕΣ .

 Σήμερα χρησιμοποιείται πλέον ως κτήριο διοίκησης από το Πανεπιστήμιο της Αδριανούπολης. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας . Δείπνο σε ταβέρνα με  ζωντανή μουσική . Διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο μας.

5η ΜΕΡΑ: ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΓΡΙΝΙΟ


Αναχωρούμε μετά το πρωϊνό μας. Περνούμε δίπλα στην πέτρινη γέφυρα του ποταμού Τούντσα, παραποτάμου του Εβρου.

φθάνουμε  στο φυλακειο στις ΚΑΣΤΑΝΙΕΣ . Μετά τις συνοριακές διατυπώσεις κατεβαινουμε τον  Νομό Εβρου περνώντας δίπλα από ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ, ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ. Ανάλογα με τον χρόνο μας πιθανή σταστη  στο Σουφλι. Συνεχίζουμε με ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΎΠΟΛΗ-Καβάλα-Θε/ση. Με κατάλληλες στάσεις  για γεύμα και  καφέ ,θα φτάσουμε το βράδυ  στο Αγρίνιο.

ΤΕΛΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

Τιμή Συμμετοχής :    330 € κατ΄άτομο στο δίκλινο

                                     430  κατ΄ατομο σε μονόκλινο

Περιλαμβάνονται :

       1.Μεταφορά με άνετο, κλιματιζόμενο πούλμαν

2. Διαμονή σε 4* ξενοδοχεία

3.Διαμονη σε 3* στην ΙΜΒΡΟ

4.Πλούσιο πρόγευμα σε μπουφέ καθημερινά

  5 – 3  γεύματα η δείπνα

   6.- Επίσημη Ελληνόφωνη ξεναγηση

   7.- Εισιτήρια  Φέρυ-Μπώουτ για τα νησιά  ΙΜΒΡΟ-ΤΕΝΕΔΟ

8.-Συνοδός γραφείου

     *9.-Ασφάλεια αστικής ευθύνης

10.-ΦΠΑ

Δεν περιλαμβάνονται :

1.-Εισιτήρια εισόδων σε χώρους των επισκέψεων, μουσεία κλπ.,

2.-Ότι αναφέρεται ως προαιρετικό

3.- ποτα στα γεύματα

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ Η ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ Δηλώσεις συμμετοχής  ΕΩΣ 02/05  με προκαταβολή 100