07.00 πμ Συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη(τραίνο) και αναχώρηση για την Τρίκορφη Βαράσοβα που υπήρξε μεγάλο ασκητικό κέντρο και σύμφωνα με μαρτυρίες βοσκών και κατοίκων της περιοχής, υπήρχαν εβδομήντα δύο εκκλησιές, παρεκκλήσια και σπήλαια στις κορφές και στις πλαγιές της και από τότε έλαβε και το όνομα «ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ».  Σήμερα γνωρίζουμε ότι από τον 9ο μέχρι τον 12ο αιώνα μ.Χ., κατακλύστηκε από αναχωρητές μοναχούς που δημιούργησαν τα ασκηταρειά τους. Επίσης Καππαδόκες ζωγράφοι ταξίδευαν από την Ανατολή προς την Ιταλία και κάποιοι απ’ αυτούς έμειναν αρκετό καιρό, ασκητές και οι ιδιοι προκειμένου και ζωγράφισαν  μορφές Αγίων σε σπήλαια.

Άφιξη στην Βασιλική, επιβίβαση στα καΐκια που θα μας μεταφέρουν στο φυσικό λιμάνι κάτω από την Βαράσοβα. Από εκεί μια πεζοπορία  σε μονοπάτι μας φέρνει στον Άγιο Νικόλαο. Εκπληκτική η θέα στον Πατραικό.

 Φθανουμε στο εντυπωσιακό σπήλαιο του Αγίου Νικολάου με αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Πρόκειται για ένα Μοναστηριακό συγκρότημα φρουριακού τύπου και που για 10 αιώνες ασκήτεψε ένας μεγάλος αριθμός Μοναχών. Επίσης στο λιμανάκι από κάτω προσάραξε το πλοίο των Σταυροφόρων  το 1089 που μετέφερε το Λείψανο του Αγίου από τα Μύρα της Λυκίας στο Μπάρι.Τόπος ιερός, τόπος ιστορικός.

Το 1991 υπό την εποπτεία του Ομότιμου Καθηγητού Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αείμνηστου  Αθανασίου Παλιούρα, άρχισε η ανασκαφή στο σπήλαιο αυτό όπου έφερε στο φως σπουδαία ευρήματα. Το άνοιγμα του σπηλαίου έκλειναν διώροφα κελιά ενώ από τον εξωτερικό περίβολο άρχιζε η κεντρική είσοδος – διαβατικό, το οποίο οδηγεί στην είσοδο του μικρού καθολικού γύρω από το οποίο τοποθετούνται εκτός από τα κελιά, δεξαμενή νερού, τράπεζα, εστία, μαγειρείο, φούρνος. Στην Β.Δ. πλευρά  υπήρχε τριώροφος πύργος που χρησίμευε ως παρατηρητήριο προς τον Πατραϊκό κόλπο. Επίσης υπάρχει μια κόγχη – άνοιγμα σε ύψος δέκα μέτρων και σε πλάτος έξι μέτρων μία άλλη, καθώς και ξύλινη σκάλα που οδηγούσε στο πάνω σπήλαιο, την Εγκλείστρα.

Η Εγκλείστρα κάνει το σπήλαιο μοναδικό στον Ελλαδικό χώρο. Στον απομονωμένο αυτό χώρο ανέβαινε για αρκετές ημέρες ίσως και μήνες, ο ασκητής – καλόγερος για περισσότερη προσευχή και περισυλλογή.

Η μοναδικότητα αυτή προσδίδει στο σπήλαιο του Αγίου Νικολάου της Βαράσοβας  ξεχωριστό ενδιαφέρον καθ’ ότι από τον 9ο μέχρι τον 19ο αιώνα μ.Χ. παρατηρούμε σημαντική δραστηριότητα ως λατρευτικό και ησυχαστικό κέντρο Μοναχών – ασκητών.

           Επίσης σήμερα η Βαράσοβα διαθέτει μερικές από τις σημαντικότερες και τις πιο δύσκολες αναρριχητικές διαδρομές της χώρας μας. Η έμφαση δίνεται πια στην υπέρβαση μεγάλων δυσκολιών (sport climbing). 

Αφού θα  γίνει παράκληση και αρτοκλασία  θα κεραστούν όπως συνηθηζετε στις Μονές. Στις 12 .30 περιπου επιστροφή στην Βασιλική.

Χρόνος ελεύθερος   για μπάνιο και γεύμα στα υπέροχα νερά της. Στις 16.00 αναχώρηση για επιστροφή.-

Τιμή συμμ.: 12 € κατ’ άτομο

Περιλαμβάνονται:

1.-Μεταφορά με πολυτελές πούλμαν

2.-ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙΚΙΩΝ