αρχείο λήψης

ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ –ΚΥΨΕΛΗ-ΒΟΥΡΓΑΡΕΛΙ-ΠΡΑΜΑΝΤΑ- ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ –ΑΓ. ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ 

Αναχ. 24/11 ΚΥΡΙΑΚΗ

 

Πέτρινα χωριά, περικυκλωμένα από πανύψηλες κορφές της Ν. Πίνδου, απέραντα δάση με χρώματα που αλλάζουν ανάλογα με τις εποχές και νερά που κελαρύζουν παντού, ρυάκια, καταρράκτες, ποτάμια, λίμνες….

Συγκέντρωση των εκδρομέων 07.00  στο «τραίνο» και αναχώρηση για Τζουμέρκα. Αρχίζουμε να ανεβαίνουμε στα Τζουμερκοχώρια περνώντας δίπλα από το χωριό Πέτα. Συνεχίζουμε για Κυψέλη (Χώσεψη) όπου θα επισκεφθούμε το λαογραφικό  μουσείο του Καραλή.

Επόμενη στάση μας το καταπράσινο και δροσερό Βουργαρέλι. Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά, στα 800 μ. ανάμεσα από δυο ελατοσκέπαστες λοφοσειρές και μας κατακτά αμέσως μια και είναι το μεγαλύτερο και από τα πιο γραφικά χωριά των Τζουμέρκων.

Σήμα κατατεθέν του χωριού η μεγάλη κεντρική πλατεία με την όμορφη θέα, τα σκιερά πλατάνια του και την εκκλησία του Αγ. Νικολάου, σε σχέδια του Αναστασίου Ορλάνδου, από το 1951-2. Η παλιά εκκλησία στην ίδια θέση κάηκε το 1943 από τους Γερμανούς. Λίγο πιο πάνω από την όμορφη πλατεία με τα μικρά καφενεδάκια της βρίσκονται οι δύο μεσοπολεμικές βρύσες του Βουργαρελίου, η Κρυστάλλω κι η Αρχόντω. Έχουν απλή πέτρινη πρόσοψη και προσφέρουν το γάργαρο και δροσερό νερό τους νυχθημερόν, από το 1926. Παλιότερα γύριζαν τους νερόμυλους και τα μαντάνια του χωριού. Στάση για καφέ.

Στις 11.00 αναχωρούμε για  Άγναντα -Πράμαντα. Στάση για περίπατο και γεύμα στα Πραμαντα. Το κεφαλοχώρι των Τζουμέρκων, χτισμένο στα 830 μ. φωλιασμένο στις καταπράσινες πλαγιές της Πίνδου διατηρεί  τον παραδοσιακό του χαρακτήρα.Την πρώτη πλατεία του χωριού διακοσμεί ένα τεράστιο ορειχάλκινο γλυπτό του φημισμένου γλύπτη Θόδωρου Παπαγιάννη, που παριστάνει έναν Ηπειρώτη κτηνοτρόφοκαι η  βρύση και μερικά όμορφα ανάγλυφα στο τοιχίο πίσω της. Προχωρώντας στην κεντρική πεζοδρομημένη πλατεία με τον υπεραιωνόβιο πλάτανο,  βλέπουμε την ιστορική λιθανάγλυφη βρύση “Αράπης” και την κεντρική εκκλησία του χωριού, την Αγία Παρασκευή,  εντυπωσιακή εκκλησία και εσωτερικά, με όμορφο ξυλόγλυπτο τέμπλο, άμβωνα και αρχιερατικό θρόνο και αξιόλογη αγιογράφηση.

Χρόνος για γεύμα στο ξενοδοχείο « ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» με την εξαιρετική θέα στην κορυφή της «Στρογκούλας» ή στα μαγαζάκια του χωριού. Μην ξεχάσουμε να γευτούμε τα σπιτικά γλυκά στο μικρό ζαχαροπλαστείο «Καλούδια» στην πλατεία του χωριού.

Στις 16.00 αναχωρούμε για το χωριό Καταρράκτης όπου λίγα χιλιόμετρα έξω από το χωριό υπάρχει το Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης αντικρυ από τους δυο μεεγάλους καταρρακτες που δινουν και το ονομα στο χωριό.Το μοναστήρι αυτό έχει ανακηρυχτεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Ιδρύθηκε το 1730, αλλά ανακατασκευάστηκε εκ θεμελίων το 1827. Το Καθολικό είναι πλακοσκέπαστος τρίκλιτος ναός στεγασμένο με θόλο, όχι με τρούλο, με ενσωματωμένο κωδωνοστάσιο και ενδιαφέρον ξυλόγλυπτο τέμπλο, τονίζοντας τη σημασία της μεγάλης εικόνας της Αγ. Αικατερίνης, με το επίχρυσο ανάγλυφο κάλυμμα. Παρακολούθηση του Πανηγυρικού  Εσπερινού και αναχώρηση για επιστροφή μετά το πέρας αυτού.

   Ακολουθούμε τον  φιδογυριστό δρόμο που περνά μέσα από τα Κατσανοχώρια, στη δυτική πλευρά των Τζουμέρκων, Μονολιθι ,Σκούπα και άλλα μικρά και γραφικά χωριά. Ένας πανύψηλος γερανός, πέρα μακριά στις όχθες του Άραχθου μετά το χωριό Πλατανούσσα μας δίνει  το στίγμα για τη θέση του μεγαλύτερου μονότοξου γεφυριού των Βαλκανίων, του γεφυριού της Πλάκας, το οποίο αποκαθίσταται σιγά-σιγά μετά την πτώση του τον χειμώνα του 2015.

Συνεχίζουμε με Ροδαυγή πάντα δίπλα στο φαράγγι του Αράχθου-΄Αρτα. ΄Αφιξη στο

Αγρίνιο περίπου στις 21.30.

Τιμή συμμ : 15 €  κατ΄ άτομο

Περιλαμβάνονται:

1.-Μεταφορά με άνετο πούλμαν

2.-Συνοδός Γραφείου   ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΩΣ  10/11 με προκαταβολή 5 €