ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΟΥΝΑΣ  5/12/2018

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ

15.00 αναχώρηση από το τραίνο για τα χωριά του Ξηρόμερου Κατούνα και Αετό. Μεταξύ των χωριών βρίσκεται  το χωριό Άγιος Νικόλαος, προσφυγικό χωριό που πήρε το  όνομα του από το γειτονικό παλιό ομώνυμο μοναστήρι.

Η Μονή του Αγίου Νικολάου, είναι ένα σημαντικό εκκλησιαστικό και ιστορικό μνημείο του Ξηρομέρου  η οποία στα κείμενα των Ελλήνων λόγιων της Τουρκοκρατίας και των ξένων περιηγητών μας είναι γνωστή ως «Μονή Αγίου Νικολάου Αετού».

Το καθολικό βρίσκεται περίπου στο κέντρο της αυλής και είναι μονοκάμαρο με δίκλινη στέγη και πεντάπλευρη αψίδα με αβαθείς κόγχες και νάρθηκα.
Ο τρούλος του είναι δυσανάλογα μεγάλος και ψηλός σε σχέση με το κτήριο. Στο τύμπανό του ανοίγονται οχτώ μικρά τοξωτά παράθυρα που βοηθούν στον καλό φωτισμό του, αφού στις πλαϊνές πλευρές δεν υπάρχουν καθόλου παράθυρα. Ο ναός είναι γεμάτος με τοιχογραφίες του 17ου αι., στις οποίες απεικονίζονται διάφορα θρησκευτικά θέματα και άγιοι. Από τις τοιχογραφίες ξεχωρίζουν ο τρικέφαλος Άγγελος, ως σύμβολο της Αγίας Τριάδας και ο Χριστός στον Ακάθιστο

Επί Τουρκοκρατίας η Μονή είχε μεγάλη περιουσία και πρόσφερε πολλά στον Αγώνα για την Απελευθέρωση. Το 1828-30 είχε 1.000 στρέμματα γης και άνηκε στο Δήμο Εχίνου. Στα μέσα της δεκαετίας του 1830 η Μονή διαλύθηκε.

Οι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στον συνοικισμό «Αγιος Νικόλαος» μεταξύ Αετού και Κωνωπίνας μετά το 1922 υιοθέτησαν κυριολεκτικά την εγκαταλελειμμένη Μονή. Την συντήρησαν μέχρι τώρα που επιτέλους λειτουργεί με την παρουσία της Μοναχής Μαρίας. Φυσικά είναι οι ίδιοι άνθρωποι που κάθε χρόνο αναβιώνουν το έθιμο της φιλοξενίας προσφέροντας την παραμονή της Γιορτής φαγητό στους παραβρισκόμενους.

Αφού παρακολουθήσουμε τον Πανηγυρικό εσπερινό και την αρτοκλασία και δεχτούμε και το κλασικό κέρασμα σύμφωνα με το έθιμο αναχωρούμε για επιστροφή.

 

 

Τιμή συμμ.: 5 € κατ’ άτομο