istanbul-_

          5 μέρες    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ   10/07-14/07

                                      ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΗΣΑ-ΒΟΣΠΟΡΟΣ

Την ονόμασαν σταυροδρόμι των πολιτισμών…. βασιλίδα των πόλεων…. πρωτεύουσα του Βυζαντίου και τριών διαδοχικών αυτοκρατοριών… η μοναδική πόλη που είναι χτισμένη επάνω σε δύο ηπείρους. Ευρώπη και Ασία…….η πόλη των ατελείωτων θρύλων…. των γεύσεων της ανατολής….των πολλαπλών αναμνήσεων… της μοναδικής κληρονομιάς της και του ένδοξου παρελθόντος της…Για τους Τούρκους Istanbul, για εμάς τους Έλληνες Κωνσταντινούπολη….ένας τόπος γεμάτος αντιθέσεις, που σίγουρα μας προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα.

Είναι η πόλη-θρύλος, που για χίλια και πλέον χρόνια αποτελούσε για όλο τον μεσογειακό κόσμο του Μεσαίωνα συνώνυμο της δύναμης, του πλούτου και του πολιτισμού. Για όλους τους Έλληνες, όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο αλλά και σε ολόκληρη τη γη, η Πόλη παραμένει βαθιά ριζωμένη στην καρδιά και την ψυχή τους. Αυτήν ερχόμαστε λοιπόν να γνωρίσουμε…. ΝΑ ΠΡΟΣΚΥΝΉΣΟΥΜΕ ,να περπατήσουμε και να νιώσουμε με όλες μας τις αισθήσεις…

 

 

1η μέρα : Αγρίνιο – Κωνσταντινούπολη                                         χιλ.990

 

05 :00 Συγκέντρωση στο τραίνο και  αναχώρηση  για τη μεγάλη γη της Θράκης .Θα περιδιαβούμε μέρος της για να φθάσουμε στη  Βασιλίδα των πόλεων τη Κωνσταντινούπολη.. Στάση καθ’ οδόν για καφέ λίγο πριν τα Γιάννενα και μέσω της Εγνατίας Οδού και περνώντας σήραγγες και γέφυρες με ωραία θέα στη Πίνδο και δίπλα από Μέτσοβο, Γρεβενά, Κοζάνη, Βέροια, και Θεσσαλονίκη φθάνουμε στην Καβάλα  με την παλιά πόλη και το εντυπωσιακό Υδραγωγείο. Στάση για  περίπατο και γεύμα και συνεχίζουμε περνώντας έξω από Ξάνθη-Κομοτηνή-Αλεξανδρούπολη για Σύνορα Κήπων. Διέλευση συνόρων και συνεχίζουμε μέσω Κεσάνης και Ρεδαιστού για την Κωνσταντινούπολη. Άφιξη. Τακτ/ση στο ξεν/χείο, δείπνο και μικρή βόλτα στην οδό του Πέραν. Διαν/ση.

 

2η μέρα: Κωνσταντινούπολη                                                                χιλ. 25

 

Πρωινό και αναχ/ση για  το Φανάρι όπου στην έδρα του Πατριαρχείου θα παρακολουθήσουμε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία   στην Εκκλησία Αγίου Γεωργίου όπου φυλάσσεται το Λείψανο της Αγίας Ευφημίας που εορτάζει. Μετά το πέρας της Λειτουργίας ξενάγηση στο Ναό και στο προαύλιο με τη μονίμως κλειστή Πύλη όπου απαγχονίστηκε ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄. Συνεχίζουμε  με προσκύνημα στην Ιστορική Εκκλησία των Βλαχερνών με το Αγίασμα , που το σπουδαιότερο και γνωστότερο γεγονός στην Ιστορία της είναι η σωτηρία της Πόλης κατά το 626 όταν πολιορκήθηκε από τους Αβάρους.Η θαυματουργή εικόνα της Βλαχερνίτισσας λιτανεύτηκε από τον υιό του Ηρακλείου,  από το πατριάρχη Σέργιο (610-638)  και το λαό της Πόλης. Η πολιορκία λύθηκε, η Πόλη σώθηκε και η σωτηρία αποδόθηκε στην Παναγία. Ο λαός αγρύπνησε  ψάλλοντας τον Ακάθιστο Ύμνο προς Τιμήν της. Επόμενη επίσκεψη-προσκύνημα στο Άγιο Δημήτριο  Ξυλόπορτας και καταλήγουμε  στην εκκλησία της Θεοτόκου Παμμακάριστου που υπήρξε έδρα του Πατριαρχείου. Φεύγοντας από το Φανάρι θαυμάζουμε την «Πορφυρή Αρχόντισσα». Είναι η Μεγάλη του Γένους Σχολή που με την μοναδική της αρχοντιά δεσπόζει πάνω στο λόφο.

Επόμενη επίσκεψη-προσκύνημα η Παναγία της Ζωοδόχου Πηγής ή η Παναγία του Μπαλουκλί με τους θρύλους της. Προσκύνημα και επίσκεψη στους τάφους των Πατριαρχών στο σεμνό Κοιμητήρι στο προαύλιο της. Στη συνέχεια μια επίσκεψη με πολλά χρώματα και αρώματα στην Αιγυπτιακή αγορά θα μας μυήσει στα μυστικά της Ανατολής. Πολύχρωμα μπαχάρια και ξηροί καρποί, λουκούμια σε όλες τις γεύσεις και αρωματικά αφεψήματα φιγουράρουν σε ζηλευτές προθήκες. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Δείπνο και χρόνος ελεύθερος για να περπατήσουμε την  μεγάλη Οδό του Πέραν θαυμάζοντας την Αγία Τριάδα, το Ζάππειο, το Ζωγράφειο  αλλά και άλλα κομψά κτίρια πολλά από αυτά υπήρξαν ιδιοκτησίες των Ελλήνων της Πόλης άλλοτε…..

3η μέρα : Κωνσταντινούπολη – Kρουαζιέρα στο Βόσπορο                       χιλ.15

Πρωινό και η μέρα μας θα αρχίσει με την ξενάγηση –  προσκύνημα  σ΄ ένα από τα αρχαία θαύματα της Κωνσταντινούπολης, το πιο φημισμένο που  είναι η Αγία Σοφία.  Τα τελευταία 77 χρόνια λειτουργεί ως μουσείο ενώ, πριν από αυτό, ήταν το θρησκευτικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης και του κόσμου για περισσότερο από 1400 χρόνια.  Ο ναός εγκαινιάσθηκε το 537 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α΄, φιλοδοξία του οποίου ήταν ο ναός να ξεπεράσει  σε μέγεθος κάθε προηγούμενο οικοδόμημα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ο θρύλος αναφέρει ότι όταν μπήκε στο ναό ο Ιουστινιανός αναφώνησε «Δόξα τω Θεώ τω καταξιώσαντί με τοιούτον έργον επιτελέσαι. Νενίκηκά σε, Σολομών!». ‘ Ηθελε έτσι να εκφράσει το θαυμασμό του για το μνημείο το οποίο ήταν πιο θαυμαστό από τον Ναό του Σολομώντα στα Ιεροσόλυμα. Εκτός από την Αρχιτεκτονική και την μοναδική ορθομαρμάρωση που τον κοσμούν εσωτερικά, μας γοητεύουν οι ψηφιδωτές εικόνες όπως η Πλατυτέρα και η Δέησις που βρίσκεται στον γυναικωνίτη. Ακριβώς απέναντι από την πύλη της Αγια-Σοφιάς βρίσκεται το Μπλε Τζαμί. Οι Τούρκοι προσπάθησαν με το Μπλε Τζαμί να ξεπεράσουν τη μεγαλοπρέπεια της Αγια-Σοφιάς. Με την πρώτη ματιά όμως καταλαβαίνει κανείς ότι αυτό στάθηκε αδύνατον. Συνεχίζουμε με  τα απομεινάρια του Ιπποδρόμου, με τον Χάλκινο Τρίποδα των Δελφών, τη στήλη του Κων/νου Πορφυρογέννητου, και τον Οβελίσκο του Θεοδοσίου που μαρτυρούν το ένδοξο παρελθόν της Πόλης. Θα δούμε το Βυζαντινό ιππόδρομο, το μέρος που ξεκίνησε η διάσημη «Στάση του Νίκα» όπου ήταν η καρδιά της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, με τους αγώνες να αποτελούν σημαντικό γεγονός για την πόλη. Απέναντι  το Βυζαντινό Υδραγωγείο με τους 336 κίονες Κορινθιακού και Δωρικού ρυθμού ,το οποίο κτίστηκε για πρώτη φορά επί Κωνσταντίνου , επεκτάθηκε επί Ιουστινιανού και επικράτησε να λέγεται «Υδραγωγείο του Ιουστινιανού». Είναι η μεγαλύτερη δεξαμενή από τις 60 που χτίστηκαν επί βυζαντινής αυτοκρατορίας. Στάση για γεύμα σ΄ ένα από τα παραδοσιακά εστιατόρια της Πόλης. Συνεχίζουμε με την κρουαζιέρα στον Βόσπορο όπου από το καραβάκι  που θα ξεκινήσει από το Κεράτιο θαυμάζουμε την ομορφιά τόσο της Ευρωπαϊκής ακτής όσο και της Ασιατικής πλέοντας στα στενά του Βοσπόρου, με το πολύ πράσινο και τις αριστοκρατικές κατοικίες (giali) να  τις στολίζουν.  Θαυμάζουμε το πέρασμά μας κάτω από τις εκπληκτικές γέφυρες που έγιναν για να ενώνουν τις δύο ηπείρους μέχρι το άνοιγμα του Βοσπόρου προς τον Εύξεινο Πόντο. Επιστροφή στο Πέραν. Χρόνος για ξεκούραση. Δείπνο. Δ/νση.

4η μέρα : Κωνσταντινούπολη- Πριγκηπόνησα                                           χιλ. 15

Πρωινό μπουφέ και αναχώρηση για ξενάγηση στη σπουδαία Μονή της Χώρας– Καχριέ Τζαμί ( τώρα Μουσείο). Η Μονή της Χώρας είναι το σημαντικότερο μνημείο της εποχής των Παλαιολόγων και λόγω της μοναδικής εικονογράφησης, ένα από τα σπουδαιότερα καλλιτεχνικά δημιουργήματα της βυζαντινής τέχνης. Ο ψηφιδωτός διάκοσμος του ναού και οι τοιχογραφίες του παρεκκλησίου αναδεικνύουν το υψηλό ποιοτικά επίπεδο, την ιδεολογική κατεύθυνση, την αναβίωση των κλασικών γραμμάτων και την καλλιτεχνική καταξίωση της Αναγέννησης των Παλαιολόγων κατά το 14ο αιώνα. Συνεχίζουμε με προσκύνημα στον Άγιο Γιάννη του Στουδίου τον αρχαιότερο Χριστιανικό ναό της Πόλης. Μεταφορά  στη προκυμαία του Γαλατά, επιβίβαση σε πλοίο της γραμμής για τα Πριγκηπόνησα. Θα συναντήσουμε στη διαδρομή μας τα νησιά Πρώτη, Αντιγόνη, Χάλκη όπου και στάση για να επισκεφθούμε (με μόνιππα) την μονή της Αγίας Τριάδας και  την περίφημη Θεολογική Σχολή. Θα συνεχίσουμε με την Πρίγκηπο όπου και γεύμα. Χρόνος ελεύθερος για προσκύνημα στην Παναγία της Πριγκήπου και  για περίπατο στα σοκάκια για να θαυμάσουμε τα περίτεχνα ξύλινα παραθεριστικά σπίτια των Ελλήνων άλλοτε…. Επιστροφή το απόγευμα στην Κωνσταντινούπολη και χρόνος ελεύθερος στην Σκεπαστή Αγορά , που είναι μνημείο ισότιμο με τα υπόλοιπα της Πόλης με την εξαιρετική αρχιτεκτονική με τις καμάρες και τους θόλους. Δερμάτινα, χαλιά, κοσμήματα (υπάρχουν συνολικά 5.000 μαγαζιά) θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον μας. Επιστροφή στο ξεν/χείο. Δείπνο. Διαν/ση.

5η μέρα: Κωνσταντινούπολη – Αγρίνιο                                                           χιλ.990

Πρωινό και αναχώρηση ενωρίς για επιστροφή με πιθανή στάση στη Σηλυβρία την γενέτειρα του Αγίου Νεκταρίου. Προσκύνημα στο σπίτι που γεννήθηκε. Συνεχίζουμε μέσω Ραιδεστού για Κήπους. Σύνορα-έλεγχος-διέλευση. Περνώντας έξω από Αλεξανδρούπολη – Κομοτηνή – Ξάνθη – Καβάλα-Θεσσαλονίκη  με στάσεις  καθ όδόν για γεύμα και ξεκούραση φθάνουμε στο Αγρίνιο  αργά το βράδυ.

                                                                                                              ΤΕΛΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ Τιμή Συμμετοχής : 250 € κατ΄άτομο στο δίκλινο

                                   85 € επιβάρυνση μονόκλινου

Περιλαμβάνονται :

  1. Μεταφορά με άνετο, κλιματιζόμενο πούλμαν
  2. Διαμονή σε 4**** ξενοδοχείο στην περιοχή του Πέραν
  3. Πλούσιο πρόγευμα σε μπουφέ καθημερινά
  4. Πλούσια τέσσερα δείπνα στο ξενοδοχείο
  5. Επίσημη Ελληνόφωνη ξενάγηση Πόλεως
  6. Εισιτήρια Φέρυ-Μπώουτ για τα Πριγκηπόνησα
  7. Κρουαζιέρα στο Βόσπορο
  8. Συνοδός γραφείου
  9. Ασφάλεια αστικής ευθύνης
  10. ΦΠΑ

 

Δεν περιλαμβάνονται :

1.-Εισιτήρια εισόδων σε χώρους των επισκέψεων, μουσεία κλπ.,

2.-Ότι αναφέρεται ως προαιρετικό

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ Η ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

 

Δηλώσεις συμμετοχής έως 10/6/2018 με προκαταβολή 100 €